Vi har alle hørt, at den offentlige sektor er vokset sig stor. Men er det hele sandheden? En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd afslører en mere nuanceret virkelighed. Selvom antallet af offentligt ansatte er steget, er der faktisk færre hænder på arbejdet i forhold til borgernes behov. Det viser en netop offentliggjort analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd
Selvom antallet af offentligt ansatte er steget de seneste år, arbejder de faktisk færre timer end tidligere. Dette skyldes flere faktorer:
En stor del af den nylige vækst i den offentlige sektor kan tilskrives deltidsjob og studentermedhjælpere. Mens dette øger antallet af ansatte på papiret, betyder det også, at der er færre fuldtidsansatte til at udføre det daglige arbejde. Samtidig er der kommet flere ældre borgere, der har brug for hjælp, men antallet af ansatte pr. borger er faktisk faldet.
En af årsagerne til dette er, at mange opgaver, der tidligere blev udført i det offentlige, nu er blevet udliciteret til private virksomheder. Mens den offentlige sektor har oplevet denne stagnering, har den private sektor derimod oplevet en markant vækst i beskæftigelsen. Kort sagt, selvom der er flere navne på lønningslisten i den offentlige sektor, er der reelt færre hænder på arbejdet.
Det fremgår af en rapport, som Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, netop har udgivet. Du kan læse den her via dette link
Når vi hører, at der er flere offentligt ansatte, forestiller vi os måske flere sygeplejersker på hospitalet, flere lærere i skolen og flere medarbejdere i kommunen. Men tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at selvom der er flere navne på lønningslisten, så bliver der faktisk udført mindre arbejde i den offentlige sektor i dag end for 15 år siden.
Hvorfor? Fordi mange af de nye stillinger er deltidsjob eller kortvarige ansættelser. Og fordi flere og flere opgaver er blevet overladt til private virksomheder. Det betyder, at der er færre hænder til at tage sig af borgerne, og det kan gå ud over kvaliteten af de offentlige ydelser.
Markant vækst i beskæftigelsen i den private sektor siden 2020
Når mange bekymrer sig om den offentlige beskæftigelse, så skyldes det blandt andet en bekymring om, at den offentlige sektor fortrænger virksomhedernes rekrutteringsmuligheder. De seneste år er beskæftigelsen i den private sektor imidlertid vokset markant, mens beskæftigelsen i den offentlige sektor har ligget mere stabilt i hele perioden siden 2008. Kikker man på væksten i den private sektor siden 2020 er den steget en del mere end i den offentlige sektor.
Flere ansatte men reelt færre hænder i det offentlige
Selvom antallet af offentligt ansatte er steget, er der reelt færre hænder på arbejdet i den offentlige sektor. Dette har konsekvenser for borgerne og for kvaliteten af de offentlige ydelser. Det er derfor vigtigt, at vi har en åben og ærlig debat om, hvordan vi sikrer, at den offentlige sektor har de nødvendige ressourcer til at løfte de opgaver, der er blevet tildelt den.