Artikelfoto: Draved Skov foto: Bjarne Lund Henneberg
Danmark står over for en grøn transformation, hvor naturen får en langt mere central rolle. En ny politisk aftale har banet vejen for en markant udvidelse af de vilde naturområder i hele landet. Det fortæller Miljø og ligestillingsministeren i en pressemeddelelse.
Det er et af resultaterne i den politiske ‘Aftale om Implementering af et Grønt Danmark’, som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået.
Nuværende naturnationalparker udvides
Med aftalen afsættes 50 mio. kroner til at udvide de 15 naturnationalparker, så der skabes store sammenhængende naturområder, hvor naturen kan udvikles sig på sine egne præmisser. I naturnationalparker bidrager store græssende dyr til at skabe en varieret natur. Mange fugle, svampe, insekter og planter er afhængige af den natur, som de græssende dyr skaber. De 15 naturnationalparker udgør på nuværende tidspunkt samlet ca. 25.000 ha. Det svarer til et område, der svarer til cirka halvdelen af Falster.
6 flere naturnationalparker i Danmark
Med denne aftale får vi hele 21 naturnationalparker spredt ud over landet. Det betyder, at store sammenhængende naturområder får lov til at udvikle sig helt naturligt, uden menneskelig indgriben. Forestil dig, at du kan opleve skove, hvor træerne får lov at blive gamle, og enge, hvor vilde dyr græsser frit. I disse områder vil der være plads til et rigt og varieret dyre- og planteliv, som vi måske ikke har set i Danmark i mange år.
Men det stopper ikke der. Som noget helt nyt får vi også en bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled. Det betyder, at selv byboere får mulighed for at opleve vild natur på tæt hold. Forestil dig at kunne cykle eller gå en tur i et område, hvor der græsser køer og heste, og hvor man kan opleve en mere rå og uberørt natur.
Draved Skov og Kongens Mose: Et eksempel på vild natur
Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland er et godt eksempel på, hvordan en naturnationalpark kan se ud. Her finder man en af Danmarks største urørte skove med gamle træer, sumpområder og en højmose. Området er et eldorado for naturelskere og byder på en enestående mulighed for at opleve den danske natur, som den så ud for mange år siden.
Og det er ikke kun på land, at naturen vinder frem. Også i havet sker der store forandringer. Danmark får to nye marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt. Her vil der blive sat ind på at genoprette vigtige levesteder for marine dyr og planter, såsom ålegræsbede og stenrev. Det betyder, at vi kan se frem til et sundere hav med mere liv og flere fisk.
Hvorfor er det så godt?
- Mere liv i naturen: Når vi giver naturen mere plads, bliver der også plads til flere forskellige dyr og planter. Forestil dig en skov, hvor træerne får lov til at blive rigtig gamle, og hvor der er masser af forskellige insekter, fugle og smådyr.
- Bedre klima: Når naturen får lov til at passe på sig selv, hjælper den også med at bekæmpe klimaforandringerne. For eksempel optager træer CO2, som er en af de drivhusgasser, der gør vores klima varmere.
- Mere friluftsliv: De nye naturnationalparker bliver perfekte steder at komme ud i naturen og opleve Danmark på en helt ny måde. Man kan gå tur, cykle, eller bare sidde og nyde roen.
- Ny viden: I de nye naturnationalparker kan forskere studere naturen og lære mere om, hvordan den fungerer. Det kan hjælpe os med at beskytte naturen endnu bedre i fremtiden.