Tønder Kommunes ambitiøse planer om et nyt badehotel i samarbejde med Heimathafen er nu formentligt skrinlagt. Trods en deponeret købssum på 30 millioner kroner og betydelige investeringer i planlægning, har Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin (V), afvist at der kan blive tale om at godkende en ansøgning om byggetilladelse. Det sker med baggrund i Planlovens § 4, stk 1 punkt 3. idet det er inde for den kystzonelinie, hvor ministeriet skal gives tilladelsen.
Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin var i oktober 24 på Rømø for at præsentere Regeringens turismeudspil.
Arkitektur og højde som afgørende faktorer
Afgørelsen fra ministeren er baseret på en vurdering af, at det foreslåede badehotels højde og arkitektur ikke harmonerer med den omkringliggende bebyggelse og natur. Planlovens krav om, at byggeri skal indpasses i omgivelserne, har været afgørende for afslaget.
Millioner investeret i forgæves
Tønder Kommune har i forbindelse med projektet investeret betydelige midler i rådgivning og planlægning. Blandt andet er der afsat 2,5 millioner kroner til rådgivningsfirmaet Fuldendt, der skulle bistå med at flytte indgangen til campingpladsen på Lakolk og flytte købmandsbutikken. Ifølge anonyme kilder vil denne flytning alene koste omkring 12 millioner kroner.
Betingelserne i købsaftalen
I den betinget købsaftale mellem Tønder Kommune og Heimathafen var der fastsat en købspris på 35 millioner kroner for grundstykket, hvis ministeren havde givet dispensation til et større byggeri. Da denne dispensation nu er afvist, vil Heimathafen kun det kun være forpligtet til at skulle betale den oprindelig købesum på 30 mio for grundstykket på ca 22.131 m2, der i dag omfatter en del af campingpladsen og købmandsbutikken. Det fremgår af den 17 sider lange betinget købsaftale, som TønderNYT har haft mulighed for at kikke igennem.
Fremtiden for området
Tønder Kommune står nu over for at skulle finde en ny løsning for området. Ifølge købsaftalen skal grundstykket vurderes af to uafhængige statsautoriserede ejendomsmæglere, og kommunen vil herefter kunne tilbagekøbe grunden med et fradrag på 25% af vurderingsprisen.
Afslaget på badehotelprojektet er et stort tilbageslag for Tønder Kommune. De betydelige investeringer i planlægning og rådgivning er nu spildt, og fremtiden for området er usikker.
Borgmester Jørgen Popp Petersen har ellers udtrykt i JV Tønder håb om at der kunne komme et badehotel på området. Borgmesteren oplyste samtidig, at der var en ny lokalplan på trapperne. Ifølge Kommunens webside, er der endnu ikke sat beslutning på Teknik og Miljøudvalget om der skal igangsættes en høringsperiode for en ny lokalplan. En sommerhusejer i Lakolk området, som TønderNYT har talt med, fortæller også at de går og venter på at der ville komme en afgørelse om der skal udarbejdes en VVM-plan, da denne endnu ikke har været i høring.
Direktør for Rømø & Tønder Turistforening Colin Seymour har tidligere i denne uge fortalt til TønderNYT, at man fra turistforeningen tager afslaget til efterretning, men at man håber at der kan komme flere hotelpladser et sted på Rømø grundet at der er mangel på sådanne overnatningspladser.