Ny aftale gør at tyske betjente kan stige på toget i Padborg og Tønder

Fra lørdag kan tyske uniformerede betjente rejse ind i Danmark og stige på tog mod Tyskland i Padborg og Tønder. Dette blev muligt efter, at Danmark og Tyskland i går underskrev en aftale, der tillader begge lande at udføre kontrol på tog fra det øjeblik, hvor togene krydser den nationale grænse.

Underskrivelse af aftalen

Justitsminister Peter Hummelgaard og den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, underskrev aftalen, som betyder, at tog, der krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland, fremover kan holde stille i kortere tid, mens politiet udfører kontrol i togene. Aftalen forventes navnlig at kunne få betydning for togrejsende fra Danmark til Tyskland, på grund af afstanden fra grænsen til første togstation i Danmark.

Smidigere kontrol

Politiinspektør Jesper Hansen, leder af Udlændingekontrol Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, udtaler: “Aftalen gør det muligt for os og for tysk politi at tilrettelægge kontrollen så smidigt som muligt, så den giver færrest mulige gener for pendlerne. Vi har mulighed for at stige på et tog i Tyskland og begynde kontrollen, så snart toget passerer grænsen, frem for som hidtil at gennemføre kontrollen, når toget ankommer til Tønder eller Padborg. Omvendt kan tyske, uniformerede betjente rejse ind i Danmark og stige på tog i Tønder og Padborg med kurs mod Tyskland.”

Konkrete ændringer

Aftalen mellem Danmark og Tyskland betyder, at dansk politi kan rejse ind i Tyskland og stige ombord på det tog, de skal kontrollere. Dermed kan dansk politi begynde kontrollen af togpassagererne, så snart toget krydser grænsen til Danmark. Tidligere har dansk politi først kunnet begynde kontrollen, når toget ankom til den første station i Danmark. Aftalen giver på samme måde tysk politi mulighed for at rejse ind i Danmark og begynde kontrollen af et tog, så snart det krydser grænsen til Tyskland. Forventningen er, at tysk politi vil benytte muligheden oftere end dansk politi, da den første danske station ligger tæt på grænsen og dermed giver en mere begrænset tidsmæssig gevinst.

Ingen ændring i kontroltryk

Politiinspektør Jesper Hansen understreger, at kontroltrykket ved grænsen ikke vil blive påvirket af aftalen: “Vi vil benytte os af mulighederne i den nye aftale, når det vil betyde en smidigere kontrol.”

Aftalen træder i kraft

Aftalen træder i kraft lørdag den 12. oktober 2024. Borgerne i Tønder skal derfor ikke blive forskrækkede, hvis de ser tysk politi i byens gader eller stige på toget mod Tyskland.

Related Posts

Moonjam fejrede 40 år med bravour i Tønder

Nostalgi og energi i Schweizerhallen I går aftes blev Schweizerhallen i Tønder forvandlet til en tidsmaskine, da det legendariske danske band Moonjam fejrede deres 40-års jubilæum. Med et publikum, der…

Ny projektleder skal bekæmpe ensomhed hos seniorer

Selvhjælp Sydvest byder velkommen til Anders, der skal stå i spidsen for at skabe nye selvhjælpsgrupper for seniorer. Anders er netop tiltrådt som projektleder i Selvhjælp Sydvest med det klare…

Fik du læst disse artikler?

Moonjam fejrede 40 år med bravour i Tønder

Moonjam fejrede 40 år med bravour i Tønder

Ny projektleder skal bekæmpe ensomhed hos seniorer

Ny projektleder skal bekæmpe ensomhed hos seniorer

Foredrag om autisme og ADHD

Foredrag om autisme og ADHD

Donér din stemme

Donér din stemme

Farvel og goddag reception fredag

Farvel og goddag reception fredag

Slagsmål på E45: politiet søger vidner

Slagsmål på E45: politiet søger vidner