Ny rapport viser at ordblinde børn klarer sig unødvendigt dårligere end andre.


En ny rapport fra Kraka Economics afslører, at ordblinde børn klarer sig dårligere på både faglighed og trivsel i grundskolen sammenlignet med andre børn. Rapporten, der kortlægger ordblindeområdet med fokus på ordblindes opvækst og uddannelse, viser dog, at der er gode muligheder for at rette op på denne ulighed med den rette hjælp og støtte. Ordblinde børn fra ressourcestærke familier klarer sig nemlig gennemsnitligt lige så godt som alle andre børn.

Omfanget af ordblindhed i Danmark

Siden den nationale ordblindetest blev indført i 2015, er 20.000 danskere årligt blevet testet ordblinde. På den baggrund vurderer Kraka Economics, at der er cirka 500.000 ordblinde danskere. Denne store gruppe er ifølge rapporten dårligere stillet end resten af befolkningen, hvis de ikke får hjælp til deres udfordringer med det danske skriftsprog.

Trivsel og faglighed

Rapporten viser, at markant flere ordblinde trives dårligt sammenlignet med andre børn, og deres trivsel forværres yderligere fra 0. til 9. klasse. Ordblinde har også en markant lavere tro på egne evner og opnår i gennemsnit en afgangseksamen, der er 1,5 karakterpoint lavere end andre unge. De gennemfører sjældnere en ungdomsuddannelse og ender langt oftere i restgruppen som 25-årige – dvs. uden at være i job eller uddannelse.

Ordblindes søskende også ramt

Interessant nok viser rapporten, at ordblindes søskende også har dårligere trivsel og karaktergennemsnit end andre jævnaldrende, selvom de ikke selv er ordblinde.

Muligheder for forbedring

Trods de mange negative sammenhænge med ordblindhed, kan disse opvejes. Analysen viser, at ordblinde fra ressourcestærke familier klarer sig væsentligt bedre end andre ordblinde. De trives bedre, opnår bedre resultater i folkeskolen og påbegynder i højere grad en ungdomsuddannelse. Dette indikerer, at med den rette hjælp og støtte, kan ordblinde klare sig bedre og overkomme udfordringerne.

Henrik Mulvad, partner i Kraka Economics, udtaler: “Vores resultater viser ganske vist, at ordblinde børn har et ekstra benspænd i deres muligheder for livsudfoldelse, men det er vigtigt at holde fast i, at det er muligt at forbedre situationen for alle de her børn og unge. Og den opgave må samfundet tage på sig og sørge for nem og bred adgang til de redskaber, der stiller dem mere lige med deres jævnaldrende.”

Baggrund for rapporten

Rapporten, lavet på foranledning af NOTA – det nationale bibliotek og videnscenter for mennesker med læsevanskeligheder – kortlægger ordblindeområdet i Danmark ved at koble registerdata fra Danmarks Statistik med oplysninger om ordblindhed fra den nationale ordblindetest. På den måde er det muligt at se, hvad der i særlig grad kendetegner ordblinde, deres familiesituation, trivsel, karakterer og videre uddannelse.

Related Posts

Tønder Kommune trak sig fra kapløb om KIMO-sekretariatet

Aalborg Kommune bliver i stedet for ny vært for det internationale miljøsamarbejde Tønder Kommune’s økonomiudvalg har besluttet i september ikke at fortsætte sin ansøgning om at blive vært for KIMO…

Ny lovforslag mod overproduktion og destruktion af tøj

Fremover skal forbrændingsanlæg kunne afvise affaldslæs, der klassificeres som genanvendeligt, f.eks. pap og plastik. Skærpet kontrol med affaldshåndtering Miljøminister Magnus Heunicke fremsatte torsdag den 10. oktober et nyt lovforslag, som…

Fik du læst disse artikler?

Moonjam fejrede 40 år med bravour i Tønder

Moonjam fejrede 40 år med bravour i Tønder

Ny projektleder skal bekæmpe ensomhed hos seniorer

Ny projektleder skal bekæmpe ensomhed hos seniorer

Foredrag om autisme og ADHD

Foredrag om autisme og ADHD

Donér din stemme

Donér din stemme

Farvel og goddag reception fredag

Farvel og goddag reception fredag

Slagsmål på E45: politiet søger vidner

Slagsmål på E45: politiet søger vidner