3F: Kan chefen kalde dig på arbejde i ferien – her er dine rettigheder

Kender du dine rettigheder som lønmodtager, hvis du bliver syg i ferien eller dit fly bliver forsinket? Her er tre råd til, hvad du skal være opmærksom på. Det spørger 3F i en udsendt pressemeddelelse.

Kufferten er pakket, og du står i lufthavnen klar til tre ugers afslapning ved poolen, men så ringer chefen. Hvad er reglerne egentlig, når først du er taget på ferie?

 – Din ferie kan ikke ændres eller aflyses, når først den er begyndt. Din chef har ikke ret til at kalde dig tilbage på arbejde. Principielt må chefen heller ikke forstyrre dig med mails eller sms under din ferie. Det er en gråzone og handler også om kulturen på arbejdspladsen. Vi opfordrer selvfølgelig alle til at holde fri, når de har fri, og det skal arbejdsgiver også respektere, siger Jena Juul Holm, advokat og chef for juridisk center i 3F.

Syg under ferien

Du er endelig kommet afsted på den ferie, du har set frem til i flere uger, men nu ligger du med feber på hotelværelset. Hvad er dine rettigheder i forhold til dit arbejde, hvis du bliver syg under ferien?

 – Hvis du bliver syg i ferien, har du ret til erstatningsferie efter 5 sygedage inden for samme ferieår. Det er vigtigt, at du giver din leder besked om sygdom allerede på første sygedag og det er en betingelse, at du får en lægeerklæring som dokumentation for din sygdom. Den skal du selv betale for, siger Jena Juul Holm.

 – Bliver du rask igen under ferien, kan du vælge at holde resten af ferien eller vende tilbage på arbejde. Det er vigtigt, at du giver din leder besked om, hvad du vælger, når du melder dig rask, siger Jena Juul Holm.

Alvorlige flyforsinkelser

Ferien er lakket mod enden og du står nu i lufthavnen og ser til din skræk, at flyet du skal med, er forsinket så meget, at du ikke kan nå hjem på arbejde som planlagt efter ferien. Hvad gør du?

 – Selvom det ikke er din skyld, at du ikke kan møde på arbejde til tiden, hvis dit fly bliver aflyst eller forsinket, har du ikke ret til at udskyde din opstart på arbejde. Hvis uheldet er ude, anbefaler vi, at du straks retter henvendelse til din arbejdsgiver og fortæller om den opståede situation. Du må under ingen omstændigheder forholde dig passiv overfor arbejdsgiver. Du risikerer at blive opsagt eller i værste fald bortvist fra din arbejdsplads, lyder rådet fra Jena Juul Holm, advokat og chef for juridisk center i 3F.

“Din arbejdsgiver vil være berettiget til at trække dig i løn for det manglende fremmøde, medmindre I kan aftale, at du bruger ekstra feriedage. Det forudsætter dog, at arbejdsgiver er indstillet på det og at du har optjent ferie nok”, siger Jena Juul Holm.

  • Related Posts

    Færre hænder i det offentlige: Er der virkelig flere offentligt ansatte?

    Vi har alle hørt, at den offentlige sektor er vokset sig stor. Men er det hele sandheden? En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd afslører en mere nuanceret virkelighed. Selvom antallet…

    Pas på falske tilbud ved Black Friday

    Black Friday er lig med store besparelser, men også med øget risiko for svindel. Svindlere udnytter den hektiske jagt på gode tilbud til at lokke dig i fælder. Sådan beskytter…

    Fik du læst disse artikler?

    Juleønske fra Tønder Festival: Din støtte gør en forskel

    Juleønske fra Tønder Festival: Din støtte gør en forskel

    Baller af guld – Takket være dig!

    Baller af guld – Takket være dig!

    Julemanden overraskede på Grundskolen

    Julemanden overraskede på Grundskolen

    Stort indsamlingsbeløb til Broen Tønder

    Stort indsamlingsbeløb til Broen Tønder

    Læserbrev: Jeg vælger Venstre – og stiller op

    Læserbrev: Jeg vælger Venstre – og stiller op

    Foredrag om autisme og ADHD

    Foredrag om autisme og ADHD