Tønder Forsyning igangsætter nu et seks måneders forsøg, hvor det opsamlede vand fra Tønder Deponi renses, så en stor del af den skadelige PFAS opsamles. Målet er at skåne naturen for mest muligt PFAS.
Det skriver Tønder Forsyning i en udsendt pressemeddelelse.
Anlægget skal rense det PFAS som er i regnvandet, som siver ned gennem deponiet i Højer
Vandet, det såkaldte perkolat, opfanges allerede nu af en membran under deponiet, og det nye anlæg skal nu hjælpe med at udskille PFAS fra perkolatet.
Anlæg som kun fylder to containere
Teknisk set vil man i forsøget opsamle perkolatet og rense det i to store containere, hvor kemiske processer reducerer indholdet af PFAS med mellem 60 og 80 procent. Denne proces resulterer i to produkter: PFAS-holdigt slam og spildevand, der sendes videre til Tønder Rensningsanlæg for yderligere rensning.
“Med rensningen sikrer vi, at indholdet af PFAS i perkolatet bliver så lavt, at det, efter en tur igennem det almindelige rensningsanlæg, overholder de gældende grænseværdier for PFAS. Det udskilte og meget PFAS-holdige slam fra det nye anlæg bliver kørt til et særligt forbrændingsanlæg i Nyborg” forklarer affaldsingeniør hos Tønder Forsyning, Kjeld Rasmussen.
Bliver forsøget en succes vil der måske blive tale om at købe anlægget
I første omgang skal forsøget med PFAS-rensningen løbe i foreløbigt i seks måneder, hvorefter Tønder Forsyning evaluerer på, om forsøget skal gøres permanent. For det er nemlig ikke gratis at rense perkolatet.
“Hvis vi ender med at købe anlægget, løber selve investeringen op i omkring 1,5 mio. kroner” fortsætter Kjeld Rasmussen og tilføjer “Dertil kommer en årlig driftsomkostning på omkring 500.000-600.000 kroner. Men vi er ret sikre på, der vil komme krav om PFAS-rensning snart, så med forsøget prøver vi at komme lidt på forkant. Derudover er det altid værd at gøre en ekstra indsats for, at vi skåner miljøet så godt, vi overhovedet kan”.
Tønder Deponi er blandt de første deponier på landsplan, der sætter gang i dette forsøg. Forsyningen anslår, at mellem 12.000 og 13.000 kubikmeter perkolat årligt vil komme gennem anlægget, og omkring 7-8 tons PFAS-holdigt slam vil kunne køres til forbrænding på årsbasis.