Tønder Kommune vil styrke beskyttelsen
Rømø på oversvømmelseskortet – kommunen igangsætter tilpasningsarbejde
Kystdirektoratet har udpeget Rømø som et område med risiko for oversvømmelser. Flere gange er det set at vandet på Lakolk strand er gået langt op. En af disse gange ses også på dette artikelfoto.
Tønder Kommune har nu sendt et høringssvar, hvor kommunen understreger vigtigheden af at udvikle tilpasnings- og afværgeforanstaltninger.
Rømø er blevet tilføjet til listen over områder i Danmark, der er i risiko for oversvømmelser. Dette skyldes øens beliggenhed ved Vadehavet og risikoen for stormflod. Tønder Kommune, som Rømø hører under, har nu sendt et høringssvar, hvor kommunen blandt andet efterlyser mere viden om havniveauets stigning og ønsker at være med til at udvikle tilpasningsforanstaltninger.
Hvorfor er Rømø udpeget som risikoområde?
Kystdirektoratet har vurderet, at Rømø er udsat for en betydelig risiko for oversvømmelser, især ved ekstreme vejrforhold som stormflod. Flere faktorer spiller ind, herunder øens lave beliggenhed, den åbne kystlinje og risikoen for dobbelthændelser, hvor havvand bremser et vandløbs udløb til havet.
Kommunens høringssvar
Tønder Kommune har i sit høringssvar understreget vigtigheden af at arbejde proaktivt for at forebygge og mindske konsekvenserne af oversvømmelser på Rømø. Kommunen ønsker blandt andet:
- Udvikling af tilpasnings- og afværgeforanstaltninger: Der er behov for at udvikle konkrete løsninger, der kan beskytte Rømø mod oversvømmelser.
- Større viden om havniveauets stigning: Kommunen efterlyser mere præcise data om, hvor hurtigt og hvor meget havniveauet forventes at stige i området.
- Samarbejde på tværs af kommunegrænser: Der er behov for et tæt samarbejde mellem kommuner og andre relevante aktører for at udvikle effektive løsninger.
- Sikring af finansiering: Der skal afsættes tilstrækkelige midler til at gennemføre de nødvendige tilpasningsforanstaltninger.
Bjarne Lund Hennebjerg, SF bange for flere oversvømmelser
I flere opslag på Facebook spørger SF’s Kommunalbestyrelsesmedlem “Ikke for at gøre nogen bange, men jeg synes at alle politikere i Tønder Kommune og på Borgen, samt selvfølgelig jer der bor på Rømø enten fast eller i sommerhuse, bør forholde sig til disse nye udpegninger i forhold til oversvømmelser.”
Bjarne Lund Hennebjerg skriver videre “Det letteste er at kigge den anden vej, og håber det ikke sker. Men er det sket, kan det ske igen. Hændelserne bliver oftere, på grund af at vejret bliver varmere, vildere og vådere. Det vil være dumt at tillade store byggerier helt ude i vandkanten. Den dag det virkelig går løs, vil det få store konsekvenser for alle.
Kystdirektoratet har udpeget Rømø som et område, som er særlig udsat. Sydvestjylland er generelt et sted, hvor faren for oversvømmelser er stor.”
Udarbejdelse af en risikostyringsplan for Rømø
I de kommende år skal Tønder Kommune, sammen med andre berørte kommuner, udarbejde en risikostyringsplan for Rømø. Planen skal beskrive, hvordan kommunen vil håndtere risikoen for oversvømmelser, både i forhold til forebyggelse, beredskab og genopbygning.
Konsekvenser for Rømø
Udpegningen af Rømø som risikoområde vil få betydning for den fremtidige udvikling af øen. Byggeri og andre aktiviteter i området vil i højere grad blive vurderet ud fra risikoen for oversvømmelser. Det kan blandt andet føre til ændringer i byggeforskrifter og krav om øget beskyttelse af bygninger.